Start
Algemeen
Nieuws
Rondleiding
Agenda
Geschiedenis
Omgeving
Links
Zoeken/info
1250 jaar
Pl. Belang
Reacties

koeien.jpg - 20.9 K De omgeving

De omgeving van Westergeest bestaat vooral uit agrarisch gebied, ook wel "the middle of nowhere" genoemd. Een beetje anders gezegd houdt dit in dat rondom Westergeest vooral rust en ruimte te vinden is.
Zoals al eens gezegd, ligt Westergeest vlakbij het Lauwersmeer. Men probeert in het gebied rond het Lauwersmeer de laatste tijd het toerisme te bevorderen. Bij deze heeft men deze streek dan ook maar tot "Lauwersland" gebombardeerd. Aan de oostkant van het meer is het recreatie en natuurgebied, wat ontstond na het afdammen van de Lauwerszee in 1969. Verder vindt men in "Lauwersland" terpdorpen, grote boerderijen en veel ruimte. Nog wat verder noordelijk liggen de wadden. Naar Schiermonnikoog komt men vrij vlot met de boot vanaf Lauwersoog.
Door de ligging is de omgeving van Westergeest een prima kanogebied. Voor wie graag de kleine vaarwegen bevaart is de Oude Zwemmer vrij ideaal, maar wie geen zin heeft in het "kano's om dammetjes heenslepen", kan bijvoorbeeld naar Kollum peddelen en daar een keer dwars door het centrum kanoŽn. Voor de volhouders zijn de grachten van Dokkum ook nog wel bereikbaar.
lauwerssl.jpg - 21.0 K Dokkum is een gezellig stadje ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Westergeest. Hier kan men de nodige tijd aan winkelen besteden, of zich op 'cultuur-historisch' gebied vermaken.
'Cultuur-historisch' is ook brinkdorpje Veenklooster met onder meer aan musea het landbouwmuseum "De Brink", " 't Lytse Slot", en "Fogelsanghstate". Bij de laatste is ook een vrij groot park, het Veenkloosterbos. Onder de jeugd is Veenklooster vooral bekend om de "Ringobar".
Het gemeentehuis van Kollumerland c.a. staat (vrij triviaal) in Kollum. Dit dorp heeft een streekfunctie als winkelcentrum. Onder andere door het graven van een nieuw kanaal is Kollum populair bij de pleziervaart.

 

Westergeest ligt in een gebied wat rijk is aan historische wandelroutes. Er lopen er drie door het dorp. Lees meer op de site over Historische wandelpaden in Noord Oost Friesland. Verder is er ook volop gelegenheid door de omgeving te fietsen, er zijn talloze fietsroutes, kijk ook eens op Fietsroute netwerk Noord Oost Friesland en ontdek de natuur in deze regio.

 

Het weer in de omgeving van Westergeest.